Dokumentarfilmen Den Grimme Ølling er et portræt af et folk, et landbrug og en tid, som strækker sig fra voksende miljøbevidsthed, sweaters og skæg i 70’erne over øko-statsregler i 80’erne, kommercielt gennembrud for økologiske varer og gastronomisk fokus i 90’erne til eksport og robust vækst trods finanskrise i 00’erne og frem til i dag, hvor Ø-mærket fylder 30, og Danmark er verdensførende i økologi.

Historien bliver fortalt gennem ”danskernes stemmer” fra perioden og gennem nøglebegivenheder og -personer. Bonden, kunden, kokken, politikeren, købmanden, Økodag-gæsten, idealisten, business-manden, forskeren og den konventionelle landmand. Den Grimme Ølling tager også fat i den kritik, der altid har været omkring økologien. Er økologi blot en klimaskadelig, vestlig luksus for de ”frelste”? …og hvor er det, Ø-mærket ikke har alle svarene? Filmen dykker ned i diskussionen omkring økologi, klima og bæredygtighed i bred forstand.