Du kender det godt. Det røde Ø-mærke. Faktisk er du som dansker verdensmester i økologi. I 2020 fylder et af Danmarks mest velkendte brands – Ø-mærket – 30 år. Hvorfor er Danmark og danskerne efter 30 år med Ø-mærket verdensførende i økologi? Det spørgsmål forsøger vi at give et svar på i dokumentarfilmen Den grimme Ølling, ved et nøgternt kritisk tilbageblik på den tid, det landbrug og det folk, som har skabt dansk økologi og givet Danmark en international førerposition.

Den grimme Ølling er historien om nøglebegivenheder og -personer i dansk landbrug, politik, gastronomi, detailhandel, foodservice og forskning gennem Ø-mærkets 30 år. Det er samtidig også historien om den kritik, der altid har været omkring økologien. Er økologi en klimaskadelig, vestlig luksus for de ”frelste”? Filmen dykker især ned i den saglige kritik og diskussion omkring økologi, klima og bæredygtighed i bred forstand.

BAGGRUNDEN FOR PROJEKTET

I 1990 kunne danskerne for første gang finde Ø-mærket på deres fødevarer som et synligt bevis på statskontrolleret økologi. Verdens første lov om økologisk jordbrug blev vedtaget i det danske folketing i 1987, og det var de regler, Ø-mærket var garant for.

Danskerne har nu i mere end 10 år været den befolkning i verden, som køber mest økologi. Andelen af dansk landbrug, som dyrkes økologisk, har aldrig været større, og i 2018 fik Danmark en FN-pris for sin økologipolitik med mål om 60 procent økologi i offentlige køkkener. I 2017 kårede Nationalmu­seet sammen med borgerne og en jury, de 30 mest kendetegnende ting for danskernes historie i perioden 2000 – 2017. Blandt de 30 ting var økologiske gulerødder.

Den grimme Ølling er historien om, hvordan møder i forsamlingshuse og gårdkøkkener mellem unge, håbefulde bønder i 1970’erne ledte til regler for økologisk jordbrug, som bønderne selv i første om gang kontrollerede overholdelsen af. Om hvordan økologerne trods vedvarende og krads kritik fra det konventionelle landbrug organiserede sig og efterhånden fik plads i Landbrugsraadet – nu Land­brug & Fødevarer. Det er historien om politiske nøglebeslutninger og de centrale politikere bag dem, som løftede de tidlige økobønders egne regler op til national lov og gav dem Ø-mærket. Om de detailkæder, kokke og danskere i al almindelighed, som efterspørger de økologiske varer og deres kvaliteter.

Ikke mindst er det historien om, hvordan klimaudfordringen skaber en ny virkelighed i kundernes madbev­idsthed og dermed også i landbruget, og vi rejser spørgsmålet, om Ø-mærket har svarene?  Ø-mærket fylder 30 år i 2020. Den grimme Ølling er et portræt i ord, lyd og billeder af den tid, det landbrug og det folk, som står bag.